Търсене в този блог

петък, 6 ноември 2015 г.

Сладко от райски ябълки и стафиди



От няколко дни имам две касетки с райска ябълка у дома. Много ги харесвам омекнали и сладки, но моите са още твърди и не много узрели. Реших, докато ги чакам да узреят да опитам с няколко от тях да приготвя сладко. Исках да добавя и допълнителен аромат, затова сложих и малко стафиди.  Получи се чудесно и много вкусно. Ето и рецептата :


Сладко от райски ябълки и стафиди




750 гр. райски ябълки
375 гр. захар
100 гр. стафиди
100 мл. вода
сокът от един лимон


Ябълките се измиват, махат се дръжките и се режат на кубчета. В тенжера се поставят заедно с лимоновият сок, водата, захарта и стафидите. Вари се на умерен огън. Образувалата се пяна се обира. Когато капка от сладкото, капната на чиния не се разлива, се оттегля от котлона. Пълни се в затоплени бурканчета и се обръщат с капачката надолу докато изстинат. Консумира се с удоволствие и наслада. Приятен апетит! 

6 коментара:

  1. О, Теди! Мога само да си представя насладата от това сладко! Ако ми попаднат райски ябълки в повечко, непременно ще си направя!
    Усмихната неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, наистина е много хубаво сладкото ;) Дозата е малка и съм я направила от три по големи райски ябълки! Сърдечени поздрави!

      Изтриване
  2. Ето, това е нещо, което не само, че не съм опитвала, но и не съм чувала дори.
    Но много ги обичам и аз, когато са хубаво узрели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз до преди няколко години не бях опитвала райска ябълка. Родителите ми си засяха дръвче, и тази година даде много плод, за разлика от предходните години. Затова имам доста материал за опити. Слънчеви поздрави!

      Изтриване
  3. Теди,
    никога не съм приготвяла такова сладко.Обикновено консумирам райските ябълки само сурови и добре омекнали.Но сигурно се е получило чудесно сладко, доста скъпички са тези райски ябълки от няколко години.Ако ми попаднат в повече ще пробвам и аз рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както и на Вили съм писала, дозата е малка. Получават се четири бурканчета от бебешки пюрета. И съм ги направила с три от по-големите райски ябълки. Приятна и спокойна нова седмица!

      Изтриване