Търсене в този блог

понеделник, 14 септември 2015 г.

Свински печен врат със сумак, естрагон и балсамов оцет



Не приготвям за пръв път цяло парче месо, но този път голямо експериментиране падна. Чак страх ме хвана, дали ще се яде накрая. И друг път съм ползвала оцет за мариноване, но не и балсамов. И в комбинация със сумак, не знаех дали ще му понесе киселината. Обаче всички съмнения изчезнаха след като опитах печеното. Вкусно, сочно, и ароматно. Прекрасна коричка, и с нови очарователни подправки. Единствения му недостатък, който открих е малко по-розовия му вид от обикновенно. Но вкъщи не протестираха много. Ето и точният списък на съставките:


Свински печен врат със сумак, естрагон и балсамов оцет




2 кг свински врат
3 с.л балсамов оцет
3 с.л олио
1 ч.л естрагон
1/2 ч.л сумак
1/2 ч.л черен пипер
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л лют червен пипер
1 1/2 ч.л сол


Всички подправки се смесват, прибавя се олиото и балсамовия оцет. Месото се натрива с ароматната смес и се пече на 200 градуса до готовност. В началото се покрива с фолио, което после се маха за да се запече месото. По време на печенето месото се обръща няколко пъти. Когато е готово се оставя да си почине за 15 минути, след това се нарязва на филийки. Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Интересно предложение, Теди! Още повече, че съм чувала, че сумака се ползва вместо оцет, а тук са заедно. Бих пробвала някой ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, за пръв път ползвам сумак, и бях пестелива в количеството. Но разпределено на такова голямо парче месо не се усеща много. Опитай, моите опити със сумака продължават! Поздрави!

      Изтриване