Не приготвям за пръв път цяло парче месо, но този път голямо експериментиране падна. Чак страх ме хвана, дали ще се яде накрая. И друг път съм ползвала оцет за мариноване, но не и балсамов. И в комбинация със сумак, не знаех дали ще му понесе киселината. Обаче всички съмнения изчезнаха след като опитах печеното. Вкусно, сочно, и ароматно. Прекрасна коричка, и с нови очарователни подправки. Единствения му недостатък, който открих е малко по-розовия му вид от обикновенно. Но вкъщи не протестираха много. Ето и точният списък на съставките:
Свински печен врат със сумак, естрагон и балсамов оцет
2 кг свински врат
3 с.л балсамов оцет
3 с.л олио
1 ч.л естрагон
1/2 ч.л сумак
1/2 ч.л черен пипер
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л лют червен пипер
1 1/2 ч.л сол
Всички подправки се смесват, прибавя се олиото и балсамовия оцет. Месото се натрива с ароматната смес и се пече на 200 градуса до готовност. В началото се покрива с фолио, което после се маха за да се запече месото. По време на печенето месото се обръща няколко пъти. Когато е готово се оставя да си почине за 15 минути, след това се нарязва на филийки. Приятен апетит!
Интересно предложение, Теди! Още повече, че съм чувала, че сумака се ползва вместо оцет, а тук са заедно. Бих пробвала някой ден.
ОтговорИзтриванеВеси, за пръв път ползвам сумак, и бях пестелива в количеството. Но разпределено на такова голямо парче месо не се усеща много. Опитай, моите опити със сумака продължават! Поздрави!
Изтриване