Яхния с грах
750 гр. замразен грах
2 глави лук
2 моркова
5-6 скилидки чесън
2-3 с.л брашно
1 ч.л риган
1/3 ч.л черен пипер
1 ч.л червен пипер
60 гр. целина глава
1/2 връзка магданоз
50 мл. олио
сол
В сезона на пресния грах си купувам грах с шушулките, след това го почиствам. Замразявам без да бланширам, в торбички по половин килограм. Когато го използвам не размразявам, а прибавям замразен във вряла вода или мазнина.
Почиствам лука и морковите. Режа ги на дребни кубчета. Към загрята мазнина прибавям малко вода и задушавам лука до омекване. След това следват морковите и целината. Накрая задушавам граха. Посолявам, прибавям подправките и наливам водата или бульона. Когато всичко омекне, сгъстявам с брашно. Накрая прибавям наситнен магданоз. Приятен апетит!
Теди,
ОтговорИзтриванение задължително си засяваме грах в градината.Берем го в млечна зрелост и веднага го почистваме.Замразявам в торбички без да го бланширам.Той е много вкусен прибавен към различни ястия, дори и суров в малки количества има чудесен вкус.Чудесна яхния се е получила.Аз комбинирам граха обикновено с картофи или ориз, защото в самостоятелен вариант много не се харесва у дома.
Поздрави !
Не е само у вас ;) Този път си го сготвих за мен! Весел ден!
Изтриване