Търсене в този блог

сряда, 23 септември 2015 г.

Шоколадов венец с крем



Отново имам повод да почерпя. Преди две години на този ден станах майка за втори път. Радостта и усмивките се увеличиха, но също така отговорностите и безсънните нощи. Вкъщи е много весело с две прекрасни момченца, две добри братчета, които много се обичат и търсят. Почерпете се за наше здраве!


Шоколадов венец с крем




за шоколадовия венец:
5 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.л. бакпулвер
1ч.ч брашно
3с.л. какао
3с.л. топла вода

за крема:
400г заквасена сметана
80г краве масло на стайна температура
1 с.л. ром(не сложих)
150г пудра захар
4-5 с.л. течен шоколад( замених с шоколадов ганаш)
10-12 лешника
източник



за ганаша:
200 гр тъмен шоколад
200 мл. течна сметана


Белтъците и жълтъците се разделят. Към белтъците се прибавя малко по малко захарта, разбиват се с миксер на твърд сняг. Към тях се добавят жълтъците, като разбъркването вече е с лъжица. Какаото и водата се разбъркват и се прибавят към яйчната смес. Бакпулверът се смесва с брашното и се прибавят. Тестото се изсипва в кексова форма и се пече в загрята на 180 градуса фурна. След като се извади се охлажда върху решетка. Внимателно се отрязва капаче от кекса и се запазва цяло. Издълбава се вътрешността. Напълва се с предварително приготвения крем от мекото масло, сметаната и пудрата захар. Приготвя се шоколадовия ганаш, а лешниците леко се запичат. Върху крема се посипват лешниците и тук там малко от ганаша. По ръбчетата се поставя малко от шоколодовата смес и се залепя капачето на кекса. Отгоре се полива с останалия шоколадов ганаш. Венеца се оставя в хладилник за 2-3 часа. Получава се много сочен и вкусен сладкиш. Приятен апетит!

6 коментара:

  1. Теди,
    с удоволствие ще се почерпя за ваше здраве.Всички да се уважавате и обичате в семейството и да постигате целите, за които мечтаете.Доброто семейство е най - важното нещо за мен в живота.От него тръгва всичко - мечти, реализация , работа, здраве.Чудесен е сладкиша.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Теди, с малко закъснение, приеми моите пожелания за много здраве и усмивки на цялото ти семейство! Прекрасно, вълнуващо, вълшебно и отговорно е да си родител и най-вече майка!
    А ти си чудесна Теди, целувки и на двете ти слънчица!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, много благодаря за милите пожелания! Прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Теди,честито на детенце,да е живо и здраво!Прекрасен десерт си приготвила,много ми харесва!Харесах и пухкавите кашкавалени сандвичи,а сиропът от смокинови листа е изненада за мен,сигурно е много интересен на вкус.Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Много е вкусен сиропа, втора доза приготвям! Поздрави и спорна седмица!

      Изтриване